Thursday, August 30, 2012

Rezeki Itu Milik Allah, Bukannya Manusia...

Assalamu'alaikum dan selamat pagi kepada semua yang membaca..

Masih dalam mood KESIBUKAN memandangkan esok bakal bermulanya Karnival Usahawan Muda (KLIK), tapi to'wan tetap juga curi sedikit masa untuk kemaskini blog.. Hehe

Gambar kat atas tu antara program yang diaturkan sempena Karnival Usahawan Muda.. Memandangkan program ini khusus untuk pelajar, maka penglibatannya turut melibatkan alumni (bekas pelajar).. Jadi, saja to'wan nak war-warkan tentang beberapa orang Alumni MADI yang kini telah bergelar tukang masak a.k.a chef...

Sepuluh tahun yang lalu, kata-kata ini pernah beberapa jiran lemparkan kepada ayah to'wan..

"Hang hantar anak pi ngaji sekolah agama rakyat, esok besaq nak kerja apa..?? Orang belajar agama ni bukan ada masa depan...".

Ini mungkin bukan pengalaman to'wan seorang, malahan ramai dari kalangan mereka yang beraliran agama pernah mempunyai pengalaman yang serupa...

Alhamdulillah, hari ini to'wan dah buktikan...

Walau to'wan tak kerja dengan kerajaan, gaji pun tidak sebesar mana, sekurang-kurang kehidupan tidak menyusahkan orang lain, tidak bergelendangan di tepi jalan serta tak perlu berhutang untuk belanja seharian.. Berkatnya rezeki bukan bila ianya banyak, tapi walau sedikit memenuhi keperluan...

Dan yang to'wan nak sebut juga, banyak pelajar lepasan sekolah to'wan sendiri yang hari ini kerjanya hebat-hebat, baik di sektor swasta mahupun di sektor kerajaan hinggakan ada yang bergelar pensyarah dan ahli perniagaan.. Ya... Mereka ini satu masa dahulu pernah bergelar 'Pelajar Sekolah Agama Rakyat'..

Oleh itu yakinlah bahawa rezeki itu milik Allah, bukannya manusia.. Peri penting, betaqwa serta bertawakallah kepada Allah sesudah berusaha, sesuai dengan firman-Nya yang bermaksud :

"Barangsiapa bertakwa kepada Allah nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah nescaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang (dikehendaki)Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu," (At-Thalaq:2-3).

To'wan memohon izin mengundur diri, moga ketemu lagi di lain coretan...

Tuesday, August 28, 2012

Bila Sibuk Campur Malas, Maka Hilang Seri Jawabnya...

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera kepada semua yang membaca..

Hampir tiga minggu teratak ini tidak dikemaskini dengan tarikh terakhirnya ialah pada 9 Ogos 2012.. Pertama, sibuk... Dan kedua, malas.. Maka bila kedua-dua elemen ini digabungkan, maka HILANG SERI jawabnya untuk blog aku ini..

Macam mana sambutan hari raya pembaca semua yang baru berlalu..?? Meriah..??? Atau biasa-biasa saja..??

Puasa enam pula macam mana..?? Dah habis..?? Atau sampai hari ni tak mula-mula lagi..??

Nabi sabda dalam sebuah hadis yang bermaksud, "Sesiapa yang berpuasa Ramadhan, kemudian diikutinya puasa enam hari Syawal samalah seperti dia berpuasa sepanjang tahun,” (HR Muslim).

Sebenarnya, to'wan masih di dalam mood KESIBUKAN terutama untuk Karnival Usahawan Muda yang akan bermula beberapa hari saja lagi.. Nak tahu lebih lanjut boleh klik kat : SINI juga SINI...

Rasa-rasa cukuplah dulu coretan to'wan untuk kali ini, nak sambung buat kerja pula ni.. Moga bertemu lagi di arena blog..


SALAM AIDILFITRI 
MAAF ZAHIR & BATIN



Thursday, August 9, 2012

Blog Pilihan : Kata Tanpa Suara

Assalamu'alaikum serta salam sejahtera kepada semua yang membaca...

Tempoh hari, to'wan ada naikkan entri : INI.. Dan sebagai menepati janji, hari ini to'wan nak pilih blog pilihan lagi... Dek kerana yang tinggalkan komen tu hanya lima orang, maka to'wan buat keputusan untuk letakkan kelima-lima link blogger tersebut dengan seorang to'wan pilih untuk dinaikkan banner blognya...


KLIK BANNER





KLIK LINK-LINK DI ATAS

Dan sebagai tanda penghargaan kecil dari to'wan, semua blog anda bakal to'wan masukkan dalam bloglist di Kalam Dari Pondok Tua...

Wednesday, August 8, 2012

WW : 80 Yang Mana..??


Menghampiri 10 Akhir Ramadhan...

Segmen: Kenangan Ramadhanku…



KLIK BANNER UNTUK KE SEGMEN

Ini kenangan ramadhanku ketika menuntut di Yaman...

Pengalaman bi'tikaf di 10 malam terakhir Ramadhan di masjid dengan orang-orang Arab bagi aku pengalaman ini antara paling manis dan berharga semasa aku berada di sini. Masa mula-mula sampai kat sini, ramai senior-senior pesan jangan buat baik dengan orang Arab pasai depa ni kaki kencing (kuat menipu) tapi bila dah lama kat sini, baru aku tahu tak semuanya macam tu.

Tak kenal maka tak cinta bukan...? Bila dah baik dengan depa ni, siap ada yang pelawa pi beraya kat rumah lagi; nun jauh di puncak bukit... Tu tak termasuk yang offer anak dara lagi..Hehe

Ada satu pagi tu, semua mu'takiffin (orang yang beri'tikaf) di masjid ambil peluang untuk mendaki puncak bukit selepas solat subuh bagi melihat suasana matahari terbit... Aku dan seorang kawan yang lain ambil kesempatan untuk turut sertai..

Bayangkan..

Suasana segar pagi di atas bukit di pagi ramadhan sambil dikelilingi oleh ladang-ladang gandum... Best sangat... Huhu

Ini antara foto lama yang masihku simpan...


Sudut dari atas bukit...


Dok tunggu bas nak balik ke masjid; tempat i'tikaf..

Rasa cukuplah sekadar itu pengalaman aku nak kongsi, selamat membaca...

Thursday, August 2, 2012

Karnival Usahawan Muda 2012 : Membeli Sambil Menderma


Kupon Hi-Tea berharga RM5 untuk dijual bagi dana pembangunan 
Kompleks Pendidikan Madrasah Ad-Diniah Islamiah (MADI)
Jejawi Dalam, Perlis.


Berminat & maklumat lanjut : SINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...