Wednesday, August 8, 2012

Segmen: Kenangan Ramadhanku…



KLIK BANNER UNTUK KE SEGMEN

Ini kenangan ramadhanku ketika menuntut di Yaman...

Pengalaman bi'tikaf di 10 malam terakhir Ramadhan di masjid dengan orang-orang Arab bagi aku pengalaman ini antara paling manis dan berharga semasa aku berada di sini. Masa mula-mula sampai kat sini, ramai senior-senior pesan jangan buat baik dengan orang Arab pasai depa ni kaki kencing (kuat menipu) tapi bila dah lama kat sini, baru aku tahu tak semuanya macam tu.

Tak kenal maka tak cinta bukan...? Bila dah baik dengan depa ni, siap ada yang pelawa pi beraya kat rumah lagi; nun jauh di puncak bukit... Tu tak termasuk yang offer anak dara lagi..Hehe

Ada satu pagi tu, semua mu'takiffin (orang yang beri'tikaf) di masjid ambil peluang untuk mendaki puncak bukit selepas solat subuh bagi melihat suasana matahari terbit... Aku dan seorang kawan yang lain ambil kesempatan untuk turut sertai..

Bayangkan..

Suasana segar pagi di atas bukit di pagi ramadhan sambil dikelilingi oleh ladang-ladang gandum... Best sangat... Huhu

Ini antara foto lama yang masihku simpan...


Sudut dari atas bukit...


Dok tunggu bas nak balik ke masjid; tempat i'tikaf..

Rasa cukuplah sekadar itu pengalaman aku nak kongsi, selamat membaca...

6 comments:

Faizul Osman said...

nampak best je berbulan ramadhan kat negara org lain...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/08/curik-minum-air-teh.html

cik yuyu said...

wooww.. seronoknya...

Iera balqis said...

mcm ne perasaan menyambut ramadhan tanpa family?? Best @ sunyi?? bagi sye 50-best dpt merasai suasana menyambut ramadhan , 50-xsyok sgt sbb xde family disisi..nti awk raya balik Msia x?? hmmm :/
btw , nice entry..keep it up on blogging yea.. ^_^

Dayana Bahar said...

Beraya di perantauan .. pasti sayu terasa.. maklumlah keluarga tingga berjauhan...

wan nurul hezrina said...

mcm mana ek rasa sayu ketika terpaksa beraya di perantauan.mau nanges kalu dengar lagu dendang perantau..salam ramadhan de nurul dr segmen yang sama=)

Dayana Bahar said...

datang semula nak mengira komen ni.... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...