Wednesday, December 28, 2011

Wordless Wednesday: Asal Nama Nasi Kandar



Kerana inilah nasi kandar memeperolehi namanya..

Catatan Penulis:

Nasi kandar mula popular di Pulau Pinang dan di masa dahulu seperti gambaran di ataslah ianya diniagakan sehingga memungkinkan ianya memeperolehi nama sedemikian..

Lagi bacaan perihal Nasi Kandar : SINI

Thursday, December 15, 2011

Kisah Nafsu Yang Degil

Dalam sebuah kitab karangan Usman bin Hasan bin Ahmad Asy-Syaakir Al-Khaubawiyi (seorang ulama yang hidup dalam abad ke-13 Hijrah) menerangkan bahawa ketika Allah S.W.T telah menciptakan akal, maka Dia telah berfirman yang bermaksud, "Wahai akal, mengadaplah kamu,". Maka akal pun mengadap-Nya.

Kemudian Allah S.W.T berfirman yang bermaksud, "Wahai akal, siapakah Aku..?".

Lalu akal pun berkata, "Engkau adalah Tuhan yang menciptakan aku dan aku adalah hamba-Mu yang daif dan lemah.".

Setelah itu Allah S.W.T menciptakan pula nafsu, dan berfirman kepadanya yang bermaksud, "Wahai nafsu, mengadaplah kamu..". Nafsu tidak menjawab sebaliknya mendiamkan diri.

Kemudian Allah Taala berfirman lagi yang bermaksud, "Siapakah engkau dan siapakah Aku?".

Lalu nafsu berkata, "Aku adalah aku, dan Engkau adalah Engkau.".

Setelah itu Allah menyeksa nafsu di dalam Neraka Jahim selama 100 tahun dan kemudian mengeluarkannya. Kemudian Allah S.W.T berfirman yang bermaksud, "Siapakah engkau dan siapakah Aku?".

Berkata nafsu, "Aku adalah aku dan Engkau adalah Engkau.".

Lalu Allah S.W.T telah menyeksa pula nafsu di dalam Neraka Juu' selama 100 tahun. Setelah dikeluarkannya maka Allah S.W.T berfirman yang bermaksud, "Siapakah engkau dan siapakah Aku?".

Akhirnya nafsu mengakui dengan berkata, "Aku adalah hamba-Mu dan Kamu adalah Tuhanku.".

Dalam kitab tersebut juga diterangkan bahawa dengan sebab itulah maka Allah S.W.T mewajibkan puasa.

Dipetik dari: 39 Kisah-Kisah Teladan

Catatan Penulis:

Sesungguhnya nafsu itu adalah sangat jahat, maka oleh itu hendaklah kita mengawal nafsu itu dan jangan biarkan nafsu itu mengawal kita; sebab kalau dia yang mengawal maka kita akan menjadi musnah.

Tuesday, December 13, 2011

Permaidani



Rimbun dan redup kasihMu
Kau tempat ku berpayung
Di manakah lagi dapat ku rebahkan
Rasa gundah ini

Nun Kau teguh di sana
Pengasih dan penyayang
Pun ku masih terleka
Meneguk ihsanMu
Walau ku sedari

Oh... nyamannya
Bila diperlukan rinduMu
Mengimbaulah sentosa

Bentangkan ku permaidani
Dari baldu berwarna putih
Moga tak ku terasakan
Cubaan yang ku galas ini
Kepada Mu titianku
Hijrahkanlah diri ini

Friday, December 9, 2011

HASRULHASSAN.COM: Kami Blogger Baru

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera..

Join lagi segmen Bro Hasrul Hassan..

Tulis serba sedikit mengenai diri anda dan blog anda tidak lebih dari 100 perkataan. 

Aku berasal dari negeri paling hujung tanah air.. Masih bujang dan belum berpunya walau menggunakan nama blogger :[to'wan] ... :)

Dulu aku berblog sekadar suka-suka tapi sekarang blog ni umpama ISTERI aku sudah.. Sehingga memungkinkan aku menambah dua lagi madu kepada blog yang sedia ada ini kepada:


Tempek badge yang disertakan dan link ke blog/entri ini untuk tujuan lebih ramai blogger baru yang dapat join. 

KLIK BANNER

Catatan Penulis:

Sudah bertandang ke sini, sudi-sudikan juga untuk berkunjung ke blog-blog penulis yang lain...

Thursday, December 8, 2011

Tempias Trafik..

 Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera kepada semua yang membaca...

Masuk bulan Disember ni, betul-betul rasa macam malas nak update blog.. Entah kenapa tiba-tiba aku berperasaan begini walau banyak sebenarnya aku nak kongsi dengan pembaca semua.. Mudah-mudahan aku terus diberikan kekuatan dan semangat oleh Allah S.W.T untuk terus berada di arena blog ini...

Bulan ini, baru dua entri aku nukilkan; dicampur dengan yang ini.. Dan bagi yang mencari trafik ke blog, sudah tentu dengan jumlah entri yang macam ini akan menyebabkan trafik turun dengan mendadak... Dan aku akui, blog aku pun turut mendapat kesannya...

Cumanya, walau tanpa entri baru blog ini masih mampu mampu menerima antara 1/3 daripada jumlah trafik harian jika ku menukilkan entri baru...

Ini jumlah UV ke blog ini untuk minggu lepas yang aku PS (print screen) dari nuffnang... 


Bagaimana hendak mendapatkan trafik walau tanpa entri baru di blog anda..?? 

Pastikan blog dan entri anda mesra dengan enjin carian atau bahasa blognya SEO (Jika kurang jelas berkenaannya, blog rujuk di blog-blog yang menyediakan tips-tips dalam berblog)...

Dan di sini aku bagi dua tips untuk mendapatkan SEO yang tinggi:

1. Pastikan tajuk dan entri di blog anda relevan untuk dibaca pada setiap masa.. Dalam erti kata, walau entri itu sudah ditulis beberapa bulan yang lalu, tapi masih lagi tidak basi untuk dibaca pada hari ini.. Contoh: Petua kesihatan dan resepi masakan...

2. Pastikan blog anda mempunyai link yang banyak di blog-blog yang lain.. Ini boleh didapatkan dengan pelbagai cara seperti join segmen, exchange link dan seumpamanya.. Tapi anda akan lebih beruntung jika blog anda dimasukkan ke dalam bloglist blogger lain disebabkan blog anda itu punya keistimewaan tersendiri dari sudut blog dan entrinya... :) 

Sekian.

Catatan Penulis : 

Tips di atas berdasarkan pengalaman penulis semata dan mungkin berbeza dengan blogger-blogger yang lain...

Monday, December 5, 2011

Bila Entriku Dicuri...

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera kepada semua yang membaca..

Sudah beberapa hari aku tidak menukilkan sesuatu di sini.. Ketiadaan idea mungkin penyebab utama kerana di sini, aku selalu mencoretkan pengalaman sendiri serta orang di sekeliling untuk ku jadikan entri..

Beberapa hari lepas, terbaca luahan seorang blogger INI bilamana beberapa entri di blognya ditiru (copy) dan ditampal (paste) dalam blog milik orang lain tanpa diletakkan backlink.. Sungguh, kalau aku sendiri di tempatnya akan terasa hati..

Manakan tidak, penat-penat berkarya, orang lain yang mendapat nama.. Tambahan pula, yang melakukan kerja tidak bermoral ini blogger yang mempunyai nama di arena blog.. Ibarat kata pepatah, "Lembu Punya Susu, Sapi Dapat Nama..." .

Alhamdulillah.. Sekadar yang aku tahu, entri-entriku di blog ini belum ada yang terjadi sedemikian.. Mungkin di blog ini, kebanyakan entrinya hanya sekadar luahan rasa dan pengalaman sendiri, jadi tiada apa yang hendak dikisahkan sangat.. Juga di satu lagi blogku : Dari Kacamata To'Wan , kalau ada pun yang mengambil manfaat darinya, tetap diletakkan backlink...

Tapi di blog : Katajiwa-Jiwakata lain pula ceritanya.. Beberapa entri aku di blog ini telah diambil tanpa sebarang backlink.. Bila dikira-kira semula, banyak juga entri sudah menjadi mangsanya.. Antaranya:

Cinta Sejati...
Air Mata... 
Jika Dia Teman Hidupku..
Teman Sehati.. Sejiwa..

Walau entri-entri ini hanya dijadikan bahan perkongsian di facebook milik-milik individu tertentu, tapi hak tetap hak bukan..?? Tak salah nak berkongsi, tapi pastikan kena caranya...

Tindakan yang aku ambil setakat ini..??

Aku akan LIKE perkongsian yang mana ianya adalah karya aku sendiri kat facebook milik individu-individu ini tanpa sebarang komen..

Hasilnya..??

Alhamdulillah ada beberapa mereka yang sedar dengan kesilapan sendiri dan membetulkan kesilapan itu dengan telah meletakkan backlink.. Terima kasih dan tahniah untuk anda.. Bagi yang masih tak sedar itu, aku biarkan saja.. Lagipun siapa aku untuk menghalang anda..

Kerana....
Setiap kata-kata yang ku nukilkan pun sebenarnya hanya merupakan pinjaman daripada-Nya... 

Catatan Penulis:

Firman Allah S.W.T dalam surah Al-Zalzalah ayat 7-8 :

"Maka barangsiapa yang mengerjakan kebaikan sebesar zarah (debu) nescaya akan diperlihatkan (di akhirat). Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan sebesar zarah (debu) nescaya akan diperlihatkan,".


Wednesday, November 30, 2011

Yang Remeh Temeh...



Ada mata pandang
Ada telinga dengar
Ada mulut diam
Ada tangan garu
Ada kaki goyang

Ada otak pandai
Ada akal pakai
Ada bijak gadai
Ada mata pejam
Ada mulut kunyah

Yang remeh dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu
Yang remeh dan yang temeh
Berlegar di sekelilingmu
Buatlah..(buatlah..)
Buatlah tak tahu
Buatlah..(buatlah..)
Buatlah tak tahu

Rela jadi tunggul
Rela jadi patung
Tunggu dilelong
Suruh angguk-angguk
Suruh geleng-geleng

Oh puji lah aku
Ampu lah aku
Senang hidupmu
Ada tangan tadah
Ada maruah campak

Catatan Penulis:

Hidup jangan jadi pak turut... Nanti redha-Nya tersangkut...

Sunday, November 27, 2011

Tarikh Sebenar Hijrah Nabi Bukannya 1 Muharram..

Assalamu'laikum dan selamat sejahtera kepada semua yang membaca..

Alhamdulillah, hari ini kita semua telah berada di permulaan tahun baru hijrah 1433.. Mudah-mudahan dengan permulaan kalendar baru dalam Islam ini, memungkinkan kita semua untuk terus menjadi lebih baik dari tahun sebelumnya yang baru sahaja sehari meninggalkan kita.

Cuma sedikit info yang aku nak kongsikan bersama pembaca semua, mengikut pengkaji sejarah dan ulama' Islam tarikh sebenar Nabi S.A.W memasuki kota Madinah bukannya 1 Muharram akan tetapi pada tanggal 12 Rabi'ul Awal. Dan penggunaan kalendar hijrah cuma dilaksanakan pada zaman pemerintahan Saidina Umar Bin Al-Khattab kerana pada masa itu umat Islam belum mempunyai kalendar mereka sendiri. Maka peristiwa hijrah Nabi menjadi titik-tolak kepada permulaan pengiraan dalam kalendar hijrah ini dengan 1 Muharram dipilih kerana pada bulan ini telah pulangnya umat Islam dari menunaikan fardhu haji di Makkah pada bulan Zulhijjah.

Ulasan terperinci : SINI



Baca Juga : Lembaran Hijrah-Benarnya Abu Bakar Walau Dalam Berdusta

Saturday, November 26, 2011

Blog Baru Pilihan: Love In My Life


KLIK BANNER UNTUK KE BLOG

**P/S:
Bagi yang tidak sukakan alunan muzik yang berkumandang di blog, sila close atau silent volume anda terlebih dahulu sebelum blogwalking...

Thursday, November 24, 2011

Teori 1432H : Berlaku Juga Akhirnya..

Presiden Yaman, Ali Abdullah Saleh tiba di Riyadh hari ini untuk menandatangani pelan damai Majlis Kerjasama Teluk (GCC) yang akan mengakhiri pemerintahan beliau selama 33 tahun itu, kata seorang pegawai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Lanjut : SINI

Dalam gambar:
1-Bekas Presiden Tunisia 4-Bekas Presiden Yaman 3-Bekas Presiden Libya 2-Bekas Presiden Mesir 

Dan [Teori 1432H] merujuk kepada gambar di atas, berlaku juga akhirnya di penghujung tahun hijrah yang masih berbaki beberapa hari sahaja lagi sebelum kita melangkah ke permulaan tahun 1433H..

Catatan Penulis : 

Semoga Allah terus memberikan kemenangan kepada yang hak (benar) dan menjatuhkan yang batil (salah) kepada Islam dan umatnya di seluruh dunia...

Wednesday, November 23, 2011

Wordless Wednesday : Nasi Ganja

Jika di Johor ada...

Nasi Beriani Gam

Maka di Pantai Timur pula ada.. 


 
Nasi Dagang 

serta 

Nasi Kerabu 

Tapi di Perlis ada...


Nasi Ganja 

Catatan Penulis : 

Jangan takut untuk menikmati juadah nasi ganja ini, kerana ia langsung tidak dicampur dengan 'barang terlarang'... Hehe

Tuesday, November 22, 2011

Sungguh Bola Itu Bulat...

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera kepada semua yang membaca...

Setelah melalui seminggu yang memenat dan menyibukkan, alhamdulillah baru hari ini berkesempatan hendak menukilkan bicara di sini lagi..

Dan berita utama di blog-blog dan media massa pada hari ini sudah tentulah berkenaan kejayaan Skuad Bawah 23 Malaysia (Harimau Muda) yang berjaya membenam cabaran Indonesia dalam perlawanan akhir bola sepak Sukan SEA ke-26 yang berlangsung semalam...

Kuasa bola sepak sememangnya hebat.. Ia umpama maruah negara.. Siapa yang menang, dialah juara sebenarnya..

Melayari facebook semalam, rata-rata berbicara berkenaannya.. Satu perkara yang aku perasan, dek bola sepak semua pihak mampu bersatu dan bersemangat dengan mengenepikan perbezaan idealogi dan fahaman politik semata-mata untuk memberikan sokongan kepada skuad Malaysia.. Hatta wujud begitu ramai pengulas sukan jemputan termasuk di kalangan wanita di facebook semalam.. Hehe

Ulasan aku, 

Sungguh bola itu bulat..
Sehingga tiba-tiba begitu ramai menjadi semangat..
Dan menghulurkan sokongan tanpa penat..
Tahniah buat semua pemain dan peminat...


Cuma sebelum melelapkan mata semalam, fikiranku memikirkan tentang perkara ini,

"Bukankah bagus jika penyatuan dan semangat bola sepak ini mampu dipraktikkan juga dalam memastikan kita juga berjaya dalam menegakkan Islam serta memajukan bangsa dan negara sendiri..??".

Kapan bila tibanya saat itu..?? Aku masih terus menunggu....


Monday, November 21, 2011

Show Nasyid MADI (2011) ...


Catatan Penulis :

Persembahan nasyid pelajar sempena Hari Kecemerlangan Pelajar MADI 2011...

Saturday, November 19, 2011

Nostalgia MADI 2011...


Catatan Penulis :

Video ringkas sempena Hari Kecemerlangan Pelajar MADI 2011 yang baru berakhir tadi (19 November 2011...

Friday, November 18, 2011

Tazkirah Jumaat : Majikan & CCTV


Ihsan bermaksud : "Bahawa engkau menyembah Allah seolah-olah melihat-Nya. Dan sekiranya tidak mampu untuk melihat-Nya, maka bahawa seolah-olah Dia melihat engkau".

Sifat ihsan terhadap Allah S.W.T itu boleh diibaratkan seperti pekerja dan majikannya. Seorang pekerja jika majikan berada di hadapannya, pasti akan tekun melaksanakan tugas kerana sedar yang majikan sedang memerhatikan dia melakukan kerja. Dan jika majikan tidak berada di hadapannya pun, ada CCTV yang akan merakam segala perlakuannya untuk dijadikan bukti yang dia amanah dengan kerjanya.

Sambungan : SINI

Thursday, November 17, 2011

Kenangan Di Penghujung Persekolahan 2011


 Warga MADI 2011

Kenangan Di Penghujung Persekolahan 2011..

Tahun depan, apakah AKU masih di sini..??

Tuesday, November 15, 2011

Ikhlas Mana Boleh Tahu..

 Situasi 1:

Penderma, "Ini sumbangan ikhlas daripada saya sebanyak RM50,000...".

(Sambil menghulurkan replika cek yang tertera tulisan sumbangan ikhlas sebanyak RM50,000 kepada sebuah badan kebajikan dalam sebuah majlis yang dihadiri media).


Gambar Hiasan

Situasi 2:

Boy, "Sayang.. Awak nampak cantiklah hari ini..".

Girl, "Betulkah b..??".

Boy, "Ya.. Ikhlas dari lubuk hati b...".

Dua situasi di atas atas adalah sebahagian kecil kisah yang selalu dikaitkan dengan persoalan ikhlas.

Persoalannya, bila ikhlas itu diikuti dengan ucapan di bibir, betulkah itu apa yang dirasa dalam hati..??

Atau sekadar lain di mulut, lain di hati..??

Masih wujudkah ikhlas itu bila dalam masa yang sama ianya disertakan dengan ucapan di bibir..??

Sedang yang kita tahu dan belajar, ikhlas itu rahsia hati yang hanya diketahui oleh Ilahi...

Mungkin ada yang mahu berkongsi pandangan.. Silakan.. :)

Monday, November 14, 2011

Berbasikal VS Berfixie ...

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera kepada semua yang membaca..

Alhamdulillah baru sampai balik ke rumah setelah mengharungi malam yang MENYERAMKAN dalam hutan (ditugaskan sebagai guru pemerhati untuk kem kepimpinan pelajar)... Huhu

Dalam perjalanan pulang, sempat singgah bersarapan di sebuah kedai dengan seorang teman seperGURUan.. Sambil menikmati roti canai dan secawan kopi, mata galak memerhati kepada orang yang lalu-lalang di jalanraya...

Ramai betul orang yang menjadikan cuti Ahad pada hari ini untuk melakukan aktiviti menyihatkan badan.. Orang dewasa dengan aktiviti berbasikalnya manakala remaja dengan aktiviti berfixienya...

Aku tidak tahu bila aktiviti berfixie mula menjadi minat di kalangan anak remaja kerana semasa aku tinggalkan Malaysia dulu, aktiviti ini belum pun popular.. Ramai yang kata basikal fixie ini bahaya kerana kurang dari segi keselamatannya, hatta adik aku sendiri pernah terlibat dalam kemalangan kecil dengan mereka yang berfixie ini... Entahlah, mungkin anda punya pandangan lain...


Gambar hiasan

Satu saja aku hendak tekankan.. Islam suka bila umatnya sihat dan salah satunya adalah dengan melakukan aktiviti-aktiviti yang menyihatkan badan.. Berbasikal VS berfixie, keduanya-duanya baik untuk tubuh badan.. Cuma dalam keghairahan kita melakukan aktiviti, hal aurat (berpakaian) jangan pula lupa dititik beratkan.. Barulah segala kerja buat kita akan menjadi ibadat dan berpahala... :)

Friday, November 11, 2011

Tazkirah Jumaat : 11.11.11 ...

Hari ini ramai yang mengharapkan sesuatu yang istimewa pada tarikh:



Ada yang yang bakal mendirikan masjid (berkahwin) pada hari ini.. Dan apa pula yang berharap anak yang dikandungkan si ibu dilahirkan pada hari ini.. Namun sedikit malang, akibat terlalu MENGAGUNGKAN tarikh keramat ini, ramai bakal ibu bapa sanggup melahirkan anak secara PAKSA DIRI (melalui proses pembedahan dan seumpamanya)...

Tahun depan terkejar-kejar tarikh 12.12.12 pula... Kepuasan apakah sebenarnya yang ingin dicari pada kehidupan sementara di dunia..??

Yang aku tahu,

"11.11.11 tiada apa yang terlebih istimewa pada tarikh ini melainkan hari ini adalah Jumaat; penghulu sekalian hari..."

Catatan Penulis:
Penulis hendak tarikh keramat 13.13.13.. Pasti tidak akan berkongsi dengan sesiapa.. Boleh sebegitu..??  (~.~)

Blog Review : Fahz

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera kepada semua yang membaca..

Setelah lama tak buat blog review, hari ini ada 1 blog aku pilih...

Sebab utama blog ini dipilih:

Blogger ini dah jadi follower kat semua blog aku.. Paling terharu, dia pembaca pertama yang tinggalkan komen setelah hampir 2 bulan blog Kata Jiwa aku hasilkan... Dan entri tu juga dia COPY & PASTE masuk dalam dia punya blog.. Sooob... Sooob.. Terharu sangat.. 

Sedikit pengenalan:

Nama pena Fahz (Maksudnya kemenangan jika mengikut ejaan Bahasa Arab).. Sedap nama, I LIKE.. :)

Seorang blogger wanita yang berasal dari Johor (ada badge Johor Blogger, sebab tu aku tahu) .. Dan jika melihat kepada entri pertama di blognya, usia blog ini belum pun 1 tahun... Tapi follower dah boleh tahan banyaknya... Geledah dia punya entri, kira-kira Islamic Girl jugalah pada perkiraanku...

Nak kenal, jom terjah sini :




P/S : Dah terjah, komen-komenlah apa yang patut...




Teman Sehati.. Sejiwa..??

Bila ada yang bertanya bagaimana rupanya teman sehati dan sejiwa itu, maka dengarlah madahku ini...


Teman sehati.. sejiwa..
Bila engkau mendiamkan diri tanpa bicara..
Pasti memulai dia dengan sapaan mesra..
Walau tanpa berhajat engkau akan tegurnya..

Teman sehati.. sejiwa..
Bila engkau ditimpa dengan kesedihan rasa..
Pasti meringankan untukmu hati yang berduka..
Walau tanpa sedar akan setianya..


Sambungan : SINI


Thursday, November 10, 2011

Segmen : Aku Adalah Blogger



KLIK Banner

Sebab aku seorang blogger, hari ini aku nak promote blog-blog aku :

Kalam Dari Pondok Tua
Dari Kacamata To'Wan
Kata Jiwa : Jiwa Kata

Catatan Penulis :

Pssst...
Tamak tak kalau blogger banyak blog..?? 


Wednesday, November 9, 2011

Kenangan Aidiladha : Handset Penyelamatku..

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera kepada semua yang membaca..

Al-kisahnya..

Sabtu malam Ahad yang lalu, aku dihubungi oleh salah seorang AJK surau tempat aku mengimamkan Solat Aidilfitri tempoh hari.. Dan kali ini, sekali lagi aku diminta untuk mengimamkan solat dan membaca khutbah untuk Solat Aidiladha pula...

Persetujuan aku berikan dan bermulalah aktivitiku pada malam itu untuk mencari isi khutbah untuk dibaca usai Solat Aidiladha nanti.. Alhamdulillah khutbah ringkas berjaya aku siapkan (Aidiladha bukan, kang marah pula jamaah kalau lambat bermulanya ibadat korban dek panjangnya khutbahku) Huhu... (~.~)

Pagi Ahadnya..

Bila nak cetak saja teks khutbah itu, printer (pencetak) tiba-tiba pula hal.. Maka keluarlah aku ke bandar untuk mencari kedai yang menyediakan perkhidmatan itu.. Malang nasibku, semua kedai milik Melayu semuanya tutup.. Maklumlah esok dah nak raya.. Yang ada cuma kedai milik Cina yang dibuka.. Tapi itu tetap tidak membantuku dek ada sebahagian kandungan khutbah yang ditulis di dalam Bahasa Arab, maka terbantutlah juga niatku itu... Lalu, pulanglah aku ke rumah dengan perasaan yang sedikit hampa..

Pendek ceritanya...

Akhirnya kandungan khutbah itu aku tukarkan formatnya ke dalam bentuk PDF lalu aku pindahkan ke dalam handset.. Dan pagi raya itu menjadi sejarah hidup, aku berkhutbah menggunakan handset menggantikan teks khutbah... Sehingga usai khutbah, seorang hadirin menegurku, "Wah.. Canggih khatib zaman sekarang, khutbah pun guna handset saja.. Ingatkan nak keluarkan IPad tadi..".

Aku menyambut kata-katanya itu dengan senyuman sedang dalam hati berkata, "Kalaulah kamu tahu kisah di sebaliknya... Hehe..".

Wordless Wednesday : Ini Ubatnya...

Bila aku pening kepala semak kertas jawapan, ini ubatnya...



Erm, nak bagi markah macam mana, tak jawab pun..


Erm, agak-agak la nak tukar kertas jawapan pun..


Erm, memang comel pun..


Erm, cantik khat ni, nak bagi markah lebih memang boleh pun..


Sunday, November 6, 2011

Salam Aidiladha 1432H / 2011M



SALAM AIDILADHA 1432H / 2011M kepada seluruh muslimin dan muslimat...

Catatan Penulis :

InsyaAllah blog ini akan kembali aktif beroperasi dalam tempoh beberapa hari lagi.. Ini kerana tuan blog dalam MOOD : PANAS di hari hujan dek daging korban... (=.=)

Published with Blogger-droid v1.7.2

Thursday, November 3, 2011

Mengapa Diperjudikan CINTA..??


Cinta itu bukan satu perjudian.. Untuk menentukan samada kalah atau menang.. Namun ia adalah soal perasaan, dalam menentukan nilai kesetiaan dan ketulusan hati seseorang..


Namun masih ada yang menganggap remeh persoalan cinta.. Kerana kata mereka, "Tiada teguhlah pendirian hidup jika seringkali dikaitkan dengan cinta.."


Silaplah mereka yang pegangannya semikian rupa.. Pentingnya cinta lantaran ia anugerah istimewa Ilahi untuk setiap hamba-Nya.. Sesiapa yang mendapat cinta akan merasai nikmatnya hidup.. Dan sesiapa yang gagal bercinta akan merasakan kosongnya hidup..

Sambungan : SINI

Wednesday, November 2, 2011

Wordless Wednesday : Sebab Orang Selalu TERKEJUT Bila Tengok Aku


Inilah salah satu sebabnya mengapa orang selalu TERKEJUT bila ada yang aku kenali tiba-tiba memanggilku USTAZ di tempat orang ramai (penampilanku) ...  (~.~)

Komen anda..?? 

Patut atau tidak aku dok buat JIWA MUDA macam ni..??

Wordless Wednesday : Ayat Pengasih Atuk


Haji Ali Bin Sulong
92 tahun
Bomoh Perubatan

Individu di atas ialah atuk aku sendiri.. Masih kelihatan bukan gagah jika hendak dibandingkan dengan usianya..??

Banyak ilmu atuk yang sudah diperturunkan kepada anak cucunya, termasuklah aku sendiri.. Cuma dalam banyak-banyak ilmu yang aku dapat itu, ilmu berkenaan ayat pengasih untuk melembutkan hati WANITA sahaja tidak aku amalkan walau tiada unsur-unsur SYIRIK di dalamnya..

Agak-agak pembaca kenapa eh aku tak mahu amalkan..??

Tapi kalau ada sesiapa berhajat nak ambil, boleh saja aku nak bagi.. Hehe (=.=) 

Entri Pembuka Di Satu November

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera kepada semua yang membaca..

Hari ini sudah 1 November .. Ini bermakna masih berbaki 2 bulan untuk kita semua menghampiri penghujung 2011..

Untuk anda yang bergelar BLOGGER, rasa-rasa bagaimana pencapaian anda semua sehingga kini..?? Adakah anda sudah mencapai apa yang anda inginkan sebagai seorang penulis maya..?? Tepuk dada, tanyalah diri.. Lalu terjemahkanlah ia dalam bentuk penulisan yang BERKUALITI untuk tatapan dan pembacaan semua..

Aku sendiri..??

Benda yang aku harapkan untuk matlamat jangka pendek mungkin sudah dicapai.. Tapi untuk matlamat jangka panjang, masih jauh rasanya...

Alhamdulillah,  untuk bulan lepas, blog ini menerima jumlah pelawat yang aku sendiri tidak menjangka akan jumlahnya.. Dan ia menjadi trafik tetinggi buat masa ini setelah beberapa bulan kedudukan itu dipegang oleh trafik di bulan April 2011...

Ni UV (Unique Visitors) untuk bulan Oktober yang aku printscreen dari Nuffnang..


Tidaklah sebanyak mana pun jika hendak dibandingkan dengan blogger yang lain, tapi yang pasti ianya satu peningkatan sekali ganda berbanding trafik pada bulan April...

Dan akhir kalam, aku akan terus berada di arena blog ini selagi Allah mengizinkan aku untuk berbuat demikian dan selagi mana ada yang mahu membaca penulisan-penulisanku di blog ini serta blog-blogku yang ini juga : - 



SEGMEN JOM NAIKKAN JUMLAH FOLLOWER DENGAN MENDADAK!


Segmen pertama aku join untuk bulan November ini.. Manalah tahu dapat lagi seorang dua FOLLOWER BERKUALITI... Nak join juga, sila klik : SINI

Tuesday, November 1, 2011

Rumah Kecil Tiangnya Seribu..



Rumah kecil tiangnya seribu
Rumah besar tiangnya sebatang
Waktu kecil kau di timang ibu
Dewasa mu di pukul gelombang

Berhijrah ke alam remaja
Menguji ketabahan jiwa
Tiada seindah impian
Sesungguhnya hidup perjuangan

Cabarannya tetap datang
Umpama laut bergelombang
Yang gagah akan berdiri
Yang lemah akan ketepi

Berjaya disanjungi
Kecewa dibenci
Begitulah lumrah manusia
Agar kau tak kecewa

Catatan Penulis :

Adakah kalian memahami akan apa yang aku rasa dan cuba sampaikan..??

Monday, October 31, 2011

Muhasabah Diri Di Laman Muka Buku

Klik gambar untuk tumbesaran

Karya Asal : Rusydee Artz

Catatan Penulis :

Sekadar muhasabah untuk diri sendiri dan semua pembaca...

"Ya Allah.. Jika aku tersalah dalam tindakanku selaku hamba-Mu, Engkau ampunkanlah aku.. Kerana sesungguhnya tiada yang Maha Pengampun melainkan diri-Mu.."

Sunday, October 30, 2011

Pil Untuk Wangi Badan...

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera kepada semua yang membaca..

Gambar di bawah aku SNAP dari sebuah akhbar ketika sedang membacanya tadi..


Satu pil telah dihasilkan di Amsterdam yang akan menjadikan kulit anda berfungsi sebagai penyembur minyak wangi.. Pil yang dinamakan Swallow Parfum itu akan menghasilkan bauan mengikut karakter diri pemakainya apabila berpeluh..

Wah.. Lepas ni sesiapa yang mempunyai masalah bau badan, tidak perlu risau-risau lagi.. Ini penyelesaian kepada masalah anda...!!! :)

Cuma dok berfikir sejenak, jika hati si pemakainya WANGI pasti bauan yang akan dikeluarkan juga WANGI.. Orang pun ramai yang nak dekat.. Tapi jika hati si pemakainya BUSUK...?? Haha lu fikirlah sendiri...

Friday, October 28, 2011

Serius Cakap, "Aku memang tak suka WAKIL RAKYAT yang seperti ini.."

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera kepada semua yang membaca..

Tadi, berkesempatan menunaikan solat Jumaat di masjid berhampiran rumahku dan kebetulan WAKIL RAKYAT kawasanku turut bersolat Jumaat di situ..

Serius cakap, "Aku memang tak suka WAKIL RAKYAT yang seperti ini; yang mana dalam tempoh 5 tahun mukanya hanya kelihatan bila dekat menjelangnya PILIHANRAYA..."

Sebab itu usai solat Jumaat, aku terus pulang tanpa mendengar ucapannya terlebih dahulu walau sebelumnya imam sudah membuat pengumuman. Dan tindakan aku itu dikongsi lebih 3/4 ahli jamaah yang hadir....

Ketahuilah, sesungguhnya PEMIMPIN dinilai daripada ikhlasnya PERBUATAN, bukan bijaknya PERCAKAPAN semata..

Orang Baik Cepat Matinya.. Orang Jahat Lambat Matinya..

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera kepada semua yang membaca..

Orang Baik Cepat Matinya.. Orang Jahat Lambat Matinya..

Kelmarin, status ini aku kongsikan di FB dan alhamdulillah mendapat beberapa respon yang baik daripada beberapa orang teman (SINI) ... Maka bila sekali merenung, kita seakan-akan akan cuba mengiyakan kata-kata di atas... Namun apakah ianya hakikat atau hanya sekadar teori semata..??

Bila membaca link yang ditinggalkan oleh salah seorang yang mengomen, ia membawaku ke blog Genta Rasa milik Ustaz Pahrol Mohd Juoi. Dalam membicarakan persoalan yang lebih sama, dia membawakan kisah sebagaimana berikut :

“Saya rasa orang baik mati dirasakan mati cepat kerana orang yang masih hidup belum puas menikmati kebaikannya!” letus saya setelah berdiam agak lama.

“Manusia selamanya tidak akan puas dengan kebaikan. Kebaikan itu fitrah semua manusia,” kata sahabat saya menambah.

“Saya teringat satu peribahasa Cina yang mengatakan untuk mengenal kebaikan seribu tahun belum cukup…”

“Maksudnya?”

“Kebaikan itu sentiasa didambakan oleh hati manusia. Bila menikmatinya, manusia ingin menikmatinya lagi, dan lagi… Kalau boleh biarlah sampai seribu tahun.”

Sahabat saya termenung. Merenung. Perjalanan pulang daripada ziarah kematian itu dirasakan terlalu panjang.

“Kau tahu peribahasa itu masih ada sambungannya?”
 

Sambungan : SINI

Artikel yang ditulis oleh Ustaz Pahrol Mohd Juoi ini mungkin telah menguraikan persoalan berkenaan ungkapan di atas bahawa :

"Orang yang baik dirasakan singkat hidupnya kerana orang lain belum puas merasai kebaikannya itu.. Sedang orang yang jahat pula dirasakan lama hidup kerana kerana orang lain sudah jemu dengan kejahatannya itu.."

Cuma jika difikirkan secara hikmah kejadian pula, mungkin Allah lebih sayangkan orang yang baik dengan menjemputnya pulang terlebih awal supaya manusia tidak berpeluang untuk mencari kejahatannya dan apa yang tinggal untuk disebut hanya kebaikannya itu sekalipun sudah meninggal...

Dan orang yang jahat pula, mungkin Allah S.W.T sayangkan dia dengan lewat menjemputnya pulang agar dia menggunakan kesempatan itu untuk bertaubat dengan melihat kesan-kesan yang terjadi dek kejahatan yang dilakukan sepanjang hidupnya itu dan sebagai peringatan untuk mereka yang berada di sekeliling.

Sekian.

Wednesday, October 26, 2011

Wordless Wednesday : Patung Lilin Orang Bersolat




Lokasi : Sebuah muzium di Sepanyol 

Reaksi spontan anda pula bila melihat gambar ini selaku seorang muslim..??

Wah, Aku Dapat Ciuman Di Pagi Rabu..

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera kepada semua yang membaca..

Tadi, masa nak start motor mai ke tempat kerja, adik lelaki tiba-tiba memanggilku..

"Angah.. angah.. Tunggu sat.." panggil adikku.

"Awat..??" tanyaku ringkas.

"Pagi ni nak balik asrama dah.. Nak bersalam dulu.. Takut lepas ni tak dapat jumpa dah.." balasnya.

"Ha lekas (cepat) cikit, angah dah lewat ni.." pintaku.

Tanpa berlenggah, tangan ku hulurkan dan dia menyambutnya sambil mencium tanganku.. Tiba-tiba...

Satu ciuman hinggap di pipi kananku.. Diikuti dengan satu lagi ciuman di pipi kiriku...


Gambar ehsan : SINI

Dan aku terdiam tanpa kata.

Memang, sebelum daripada ini memang aku tidak pernah dicium di pipi seperti itu oleh adik lelaki. Tadi masa menunggang motorsikal, tiba-tiba datang rasa sebak dan terharu. Memang sah DALAM HATI ADA TAMAN jugalah rasanya aku ini... (~.~)

Catatan Penulis :

Buat pengetahuan pembaca, adik penulis kini belajar di Malay College Kuala Kangar (MCKK) dan bakal menduduki peperiksaan SPM tidak berapa lama lagi. Mohon didoakan kejayaan untuknya..

Tuesday, October 25, 2011

Thailand Yang Banjir, Kesannya Sampai Malaysia..

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera kepada semua yang membaca..

Petang tadi memang NO MOOD; cintaku ditolak maa.. Apa-apapun sebab adik perempuanku (satu-satunya adik perempuan yang aku ada) ajak temankan dia ke bandar Kangar untuk membeli barang membuat kek, aku turutkan saja walau rasa tubuh ni memang tak bermaya..

Thailand yang banjir, kesannya sampai Malaysia.. Habis lencun tilam aku ni tadi dek titisan airmata.. Huhu acah jerla, tak sekritikal tu pun la.. Saja buat penyedap entri.. (-.-)

Tapi entri kali ni memang aku nak gebang (cerita) pasal banjir pun...

Tadi dalam perjalanan pulang, singgah kat sebuah gerai menjual burger.. Dan seminggu lepas gerai yang sama juga aku kunjungi, tapi berseorangan diri.. Minggu lepas, pak cik jual burger ni ada SPEAKING kat aku sementara nak tunggu burger yang ditempah siap.

Katanya, "Thailand yang banjir, kesannya sampai Malaysia..".

"Awat pula pak cik?" soalku kembali.

"Erm mesti la, sayur pun sampai naik harga melambung-lambung.. Selalunya sayur dari Cameron Highland pengeluarannya untuk penjual dan pembeli dari Ipoh hingga ke Johor.. Sedang kita kat utara ni pula, bergantung kepada bekalan sayur daripada Thailand.. Jadi bila dah banjir, bekalan berkurangan maka harga pun melambung la.." jawab pak cik tu memberikan penjelasan.

Dan aku pula mengangguk untuk mengiyakan kata-katanya itu.

Kesimpulan cerita aku ini, negara kita sebenarnya terlalu bergantung kepada sumber daripada luar. Sumber dari dalam pula banyak yang dieksport ke luar. Jadi sarananku, apa salahnya jika pihak berwajib cuba fikirkan cara macam mana untuk meningkatkan lagi hasil keluaran negara bagi memenuhi keperluan dan permintaan rakyat sendiri.

Aku bukan pakar ekonomi, tapi jika ambil contoh di negeri Kelantan, walau rata-rata rakyatnya berpendapatan di bawah RM1000 tapi jumlah itu menyamai RM2000 jika hendak dibandingkan dengan negeri-negeri lain kat Malaysia.

Mengapa aku mengatakan demikian..??

Ini kerana dek kebijaksaan kerajaan mentadbir negeri, kos sara hidup juga harga barangan keperluan di sana masih rendah jika hendak dibandingkan dengan lain-lain negeri. Oleh itu jangan terperanjat jika anda berkunjung ke sana, rata-rata rumah penduduk kebanyakkannya seperti banglo.

Ini kerana kos yang diperlukan untuk membina rumah seperti itu hanya separuh berbanding kos pembinaan rumah jenis yang sama di Malaysia..

Blog Aku Dan Follower

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera kepada semua yang membaca..

Hari ini rasa malas nak update entri, walau banyak persoalan yang bermain di hati.. Tapi tiba-tiba, rasa nak join segmen lagi.. Hehe :D





2 follower terawal

Ammu Min Dan IQram IShak

Ni dua sahabat sekepala masa aku kat kolej dulu..

2 follower paling best

Cik Eja
Dan
Cik AzzaAzman a.k.a Chempaka Sari

Ni sebab mereka rajin komen dan antara pembaca BERKUALITI di blog aku..

2 follower terakhir

Aisha Salim Dan Ida Yasha

DONE.. Buat semua terima kasih kerana menjadi penyokong dan pembaca di blog ini.. :)

Monday, October 24, 2011

Blog Review : Follower Ke-400

Ini blogger bertuah yang terpilih untuk direview pada hari ini..

Sebab utama..??

Anda salah seorang follower BERKUALITI saya.. Terima kasih juga kerana sudi jadi follower di blog saya yang ini : Dari Kacamata To'Wan

Cenderahati untuk anda..??

Blog anda bakal saya masukkan ke dalam bloglist saya yang ini : [ .: BuluQikum : Isti'rodhie :. ]

Jom kenal :


Sunday, October 23, 2011

Biasa Atau Luar Biasa..??

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera kepada semua yang membaca..

Alhamdulillah setelah lebih kurang 8 jam perjalanan, akhirnya kaki ini menjejak bumi Perlis semula.. Badan tetap terasa letih, walau bukan aku yang memandu bas tadi.. Huhu (~.~)

Ceritaku kali ini..

Tadi, lama aku memerhatikan pemandu bas yang aku naiki.. Dari segi penampilan rambut dan pakaian, memang nampak macam lelaki.. Tapi bila terdengar dia berbual dengan kawan pemandunya, terasa macam wanitalah pula dia ni.. Abaikan saja, mungkin hanya sekadar perasaanku semata..

Setelah bas memulakan kembali perjalanan setelah berhenti berehat, aku pula memulakan perlayaran imanku (tidur).. Lebih kurang pukul 4 petang, aku terjaga bila bas berhenti untuk menurunkan penumpang di stesyen bas Shahab Perdana, Alor Setar..

Sah.. Memang pemandu bas itu perempuan, macam manalah aku boleh tak perasan kat bahagian tu tadi.. Kalau dah namanya perempuan, kecil atau besar memang akan perasan punyalah bonjolan itu..

Bonjolan apa..??

Pakat fikir sendirlah.. Kalau tak sebut pun, masing-masing aku kira sudah dapat mengagak benda yang ku maksudkan itu..


Biasa atau luar biasa..??

Bagi aku BIASA saja bila wanita menjadi pemandu pengangkutan awam kerana sebelum daripada ini sudah beberapa kali aku berjumpa dengan mereka yang seperti ini.. Cuma bezanya mereka itu tetap berpakaian macam seorang wanita sedang pemandu bas ini berpakaian macam seorang lelaki.. Gaya bercakap pun dah memang macam seorang lelaki.. Wah, LUAR BIASA sungguh..

Hati kecilku berkata,

"Bukan aku hendak menghina kamu, apatah lagi mencaci dirimu.. Cuma aku doakan satu hari nanti, kamu akan kembali kepada fitrah; fitrah suci anugerah istimewa Ilahi yang namanya WANITA.."
  

Saturday, October 22, 2011

Terima Kasih Dan Tahniah..

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera kepada semua yang membaca..

Pagi tadi dek kebosanan menunggu, entri simple INI aku nukilkan menggunakan Blog Andriod V1.72 .. Tanpa sebarang ping kecuali di wall FB aku, juga tanpa sebarang promote di mana-mana group, trafik ke blog ini tetap ada.. Itu bermakna blog aku ini sudah mempunyai beberapa pembaca BERKUALITI.. Alhamdulillah...

Maksud pembaca BERKUALITI..?? Boleh rujuk semula entri INI ..

Dalam entri tu, blogger INI bertanya mengapa aku berada UTM Skudai pagi tadi.. Hehe memang niatku untukku menjadikannya misteri kepada anda dan pembaca walau pengacara Misteri Nusantara seringkali menyebut, "Usah biarkan hidup anda diselubungi misteri.." ;)

Jawapan kepada misteri ini, tunggu entri akan datang.. Hehe

Blogger yang INI pula bertanya betulkah Najwa Latif ada datang kat UTM Skudai semalam..

Jawapan aku, entahlah.. Yang pasti, semalam lepas solat Isyak aku menjamu selera di sebuah restoran makanan Arab.. Lepas makan, balik semula ke bilik hotel, tengok tv sekejap lepas tu terus tidur.. Huhu Jadi memang aku tiadalah di sana semalam..

Apa aku makan di restoran tu semalam..?? Tunggu entri akan datang jugalah aku kongsikan.. :)

Wah, kenapa asyik kena tunggu entri yang datang saja..??

Jawapan yang mudah, sebab di sebalik entri ada kisah tersendirinya..

Lagipun malam ni aku rasa letih sangat.. Malam ni menumpang tidur di rumah ibubapa kakak iparku di Kajang.. Esok pukul9.30 pagi dah nak bertolak balik ke Perlis..

Doakan selamat perjalananku.. Doakan juga untuk pelajar-pelajarku yang akan memulakan peperiksaan akhir tahun bermula 24 Oktober ini (Isnin)..

Akhir kalam, TERIMA KASIH untuk mereka yang sudi menjadi PEMBACA BLOG ini dan sekalung TAHNIAH untuk semua graduan UTMSPACE 2011...

Moga bertemu lagi di entri yang akan datang... Wassalam

UTMSPACE 2011


MOOD : Dalam dewan konvokesyen - Majlis Penyampaian Diploma Program Kerjasama & Eksekutif UTMSPACE 2011 - Skudai, Johor.
Published with Blogger-droid v1.7.2

Thursday, October 20, 2011

Lembu Yang HARAM..

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera kepada yang membaca..

Semalam usai menyampaikan kuliah maghrib, terdengar perbualan seorang pak cik dengan temannya..

"Seminggu kebelakangan ni, banyak betul lembu yang hilang kat kampung ni.. Rumah pun ada yang dipecah masuk; siang hari pula tu..".

Jawab temannya,

"Biasalah, ni kan dah dekat nak masuk raya korban, si pencuri pun mulalah tekun bekerja.. Tuan lembu yang berpenat setahun mengembala, si pencuri yang merasa hasilnya.. Yang lembu pula, menjadi mangsa HASIL HARAM si pencuri....".




"Dulu manusia akan berasa MALU jika kejahatannya diketahui orang... Hari ini manusia akan berasa BANGGA jika kejahatannya diketahui orang.."

Teringat aku seloka ini :

Kalau hendak mencuri sorok-sorokkanlah diri..
Agar kejahatanmu tiada yang menyedari..
Buatlah ia di malam hari..
Kerna jika tertangkap malunya diri..

Apa yang kalian PENCURI cuba buktikan sebenarnya..?? Bahawa kalian seorang HERO..?? Di akhirat nanti, jadilah HERO sepuasnya dihadapan Allah Taala jika kalian sememangnya hebat...

Firman Allah Taala dalam surah Al-Maidah ayat 38 yang bermaksud :

"Lelaki yang mencuri dan perempuan yang mencuri, potonglah tangan keduanya (sebagai) pembalasan bagi apa yang mereka kerjakan dan sebagai seksaan dari Allah. Dan Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana".

Jadi...

KEMBALILAH BERHUKUM DENGAN HUKUM ALLAH S.W.T.


Catatan Penulis :

Saya pula cuma PENCURI HATI... Haha ;)

HASRULHASSAN.COM - Inilah Blog Saya



Tuan Segmen

Cuba ceritakan bagaimana anda boleh bermula membuat blog, dan siapakah yang mendorong anda untuk terus berblog. Nyatakan beberapa orang blogger yang memberikan semangat untuk anda terus berblog.

Dulu, aku terdorong untuk berblog apabila CEMBURU melihat kawan-kawan yang punya blog; masa tu tahun 2009...

Kini yang mendorong aku untuk terus berblog ialah pembaca dan pengikut blog ini... Kerana aku ibarat PETANI, dengan blog sebagai TEMPAT BERCUCUK TANAM dan anda pembaca sebagai PEMUNGUT HASIL .. ( Eh, macam dah pernah aku sebut ayat ni, tapi kat mana eh..?? )

Dan bagi aku, mana-mana blogger yang MURNI niat kehadirannya di dunia blog ini, andalah pemberi semangat sebenarnya kepada aku..

Catatan Penulis :

Maaf, hari ini sibuk sedikit, banyak benda perlu diselasaikan sebelum bertolak ke Johor malam ini.. Entri ni pun buat ringkas-ringkas saja.. ;)

Dalam Banyak-banyak Tu, Berapa Yang BERKUALITI..??

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera kepada yang membaca..

Alhamdulillah, dah lama tak join segmen dan sehari dua ni aku buat kembali kerja gila tu.. Tak la banyak, tapi kira lebih dari dua la.. Huhu

Kesannya..??

Bilangan follower meningkat dengan majunya... Muahaha :D

Syok tak..??

Mesti la syok... Tapi dari beberapa sudut saja la..

Dah sudut yang tak syok tu apa..??

Cuma dok terfikir, dalam banyak-banyak tu, berapa yang BERKUALITI..??

BERKUALITI dalam erti kata mereka akan kembali membaca blog aku ini.. Bukan sekadar join segmen, tinggalkan komen yang 'I Follow U, U Follow Me Back, OK?'..

Tinggalkan komen kembali..??

Ni jika aku rasa bila perlu saja la.. Sebab aku ni masuk dalam golongan SILENT READERS.. Aku buat blogwalking, jika aku rasakan SOMETHING pada blog tu, aku akan FOLLOW.. Tu pun tanpa tinggalkan sebarang jejak ( komen dan seumpamanya)..

Cumanya dalam ramai-ramai yang dah jadi FOLLOWERs blog tak seberapa aku ni, aku sedar ada juga yang memang benar-benarkan harapkan SOMETHING bila selalu singgah ke blog aku ni..

Jadi aku sebagai PETANI, dengan blog sebagai TEMPAT BERCUCUK TANAM dan anda pembaca sebagai PEMUNGUT HASIL, sudah tentulah aku mengharapkan yang terbaik dengan hadirnya aku menghiasi dunia blog ini..

Penutup entri, 10Q 4 Being My Followers...

MOOD : Nak sambung BLOGWALKING, mana tahu jumpa lagi BLOG-BLOG yang berkenan di hati.. ;)

Baca Juga : 

 

Wednesday, October 19, 2011

Wordless Wednesday : Blog Rujukan STAM ..??


Ni antara keywords popular yang sangkut di blog aku hari ini... 

Eh, sejak bila blog ini jadi blog rujukan pelajar STAM ( Sijil Tinggi Agama Malaysia) .. ??

Apa-apa pun meh TO'WAN nak jawab bagi... 

Sekadar yang aku tahu, arudh dan qafiah tu antara subjek yang wajib diambil dalam STAM.. Dan ini subjek khusus membincangkan tentang wazan (timbangan) serta baris syair Arab...

Tu saja jawapan ringkas to'wan.. Semoga bertemu dalam sesi pembelajaran yang akan datang.. Hehe :D

SAYA , BLOG DAN PEMBACA


Tuan Segmen

Terangkan secara ringkas , apa yang anda paham mengenai tajuk iaitu SAYA , BLOG DAN PEMBACA

Seorang petani apabila dia bercucuk tanam, pasti inginkan hasil pendapatan yang terbaik apabila pemungut datang membeli hasil tanamannya itu..

Jadi saya ibaratkan saya ni sebagai seorang PETANI.. Blog pula sebagai TEMPAT BERCUCUK TANAM manakala Pembaca pula sebagai PEMUNGUT HASIL ..

Apabila pembaca mendapat kebaikan dan manfaat daripada apa yang nukil dan hasilkan di dalam blog, maka ia satu kepuasan di dalam saya berblog.. Paling kurang, dapat juga sedikit SAHAM AKHIRAT dengan adanya pembaca...

Sesuai dengan sabda Nabi yang bermaksud, "Sampaikan daripadaku walau dengan hanya sepotong ayat..".

Letak satu keping gambar yang mewakili blog anda. Pastikan gambar itu bukan milik mana mana blog.. Kalau ada , berikan backlink.


Rasanya header blog ini sudah cukup untuk menggambarkan keseluruhan blog ini.. 

Tu saja kot.. Sekian dari TO'WAN :) 

Wordless Wednesday : Mazhab Kristian Yang Mirip Islam


Salah satu mazhab Kristian di Indonesia 

Sumber dan keterangan : SINI 

Wordless Wednesday : Nota Buat Hati



Ada sesiapa nak komen pasal nota ini..??

Tuesday, October 18, 2011

'Shiema Sufian ajak menjelajah'


Tuan Segmen

Tulis lah ape yang korang nak tulis.


Tak tahu nak tulis apa, cuma nak promosi 2 lagi blog aku yang ni:
Dari Kacamata To'Wan

Kata Jiwa : Jiwa Kata

Lastly, berbanyak terima kasih kepada Shiema Sufian selaku Tuan Segmen.. Hehe :D

Blogger! Jom Kenal


Tuan Segmen

Nyatakan Asal korang dan serba sedikit tentang diri/blog korang 

Dari negeri paling utara tanah air asalku.. 

Mula berblog pertengahan tahun 2009 dan ini adalah blog pertamaku.. 

Blog ini adalah blog penulisan santai dengan genre entri yang dipelbagaikan oleh aku.. 

Jika ingin penulisan yang lebih ILMIAH, boleh lawat blog yang INI .. 

Jika ingin penulisan yang lebih JIWA, boleh lawat blog aku yang INI .. 

Tu saja, selamat berblogwalking di sini.. ;) 

Segmen:Jom Join Bloglist Asrirayrock


Tuan Segmen

Berminat nak join, KLIK saja banner kat atas...

Monday, October 17, 2011

Penyakit Losstheloveonemia dan Hearthurtingmia

"Awat mata berair ni..??" soal si ibu.

"Tak dak apa-apa ibu, cuma mata masuk habuk saja.." jawab si anak.

"Habis tu, awat nasi dalam mulut macam terlekat kat kerongkong ja..??" soal si ibu kembali.

"Erm..........." ( Jawapan si anak terbuku di hati).



AWAS...!!!

BILA MATA ANDA BERAIR DENGAN TIBA-TIBA, MAKANAN TERASA SUKAR HENDAK DITELAN DAN LIDAH KELU TANPA BICARA, INI ANTARA GEJALA YANG ANDA MENGIDAP PENYAKIT  LOSSTHELOVEONEmia dan HEARTHURTINGmia ...

Info Perubatan :

Penyakit ini akan menyerang HATI mereka yang baru kehilangan orang tersayang mahupun disakiti oleh orang tersayang. 

Sikit Jer Lagi, Cepatlah Kalau Nak..


Sedikit saja lagi nak sampai.. KLIK la kalau korang nak HADIAH...


Boleh rujuk semula entri SINI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...