Tuesday, January 7, 2014

Genap Sebulan Pemergianmu...

Tanggal 2 Januari 2014..

Genap sebulan chak to'wan pergi bertemu Ilahi di dalam usia 94 tahun.. Chak tak dak sebarang penyakit yang kronik, cuma sudah tertulis di lauhul mahfuz yang ajalnya telah tiba.. Dan to'wan yang masih hidup ni pun tak tau bila masa matinya..

Walau tak sempat menatap wajah chak buat kali terakhir pada hari itu, namun Allah berikan kesempatan kepada to'wan untuk menguruskan jenazah chak bermula dari urusan memandi, mengapan, menyembahyangkan sehinggalah selamat dikebumikan.. Alhamdulillah...

Minggu lepas to'wan balik Peghelih.. Lalu ambik kesempatan pi rumah mak ngah, tempat arwah chak dok atau tinggal dulu.. Dek waktu dah masuk asar, to'wan solat kat dalam bilik chak..

Masa tengah berdoa.........

Kat dada ni mai rasa sebak.. ada butiran airmata jernih yang turun menimpa ke sejadah.. to'wan teringat kat arwah chak.. terasa bau chak masih ada di dalam bilik itu...

Untuk chak, moga amanlah dirimu di sana.. Doa to'wan buatmu..

"Ya Allah.. Engkau ampuni serta rahmatilah dirinya.. selamatkan dia serta maafkan dia.. muliakan tempatnya dan luaskan liang lahadnya.. Sucikanlah dia dengan air salju dan air dingin.. Bersihkan dia dari dosa, sebagaimana Engkau membersihkan pakaian putih dari kotoran. Gantikanlah rumah yang lebih baik daripada rumahnya, keluarga yang lebih baik daripada keluarganya, dan isteri yang lebih baik daripada isterinya... Masukkan dia ke dalam syurga dan selamatkan dari neraka, serta lindungi dari azab kubur..."

Coretan To'Wan :

Gambar profil yang to'wan guna la ni, adalah gambar arwah.. Nanti sampai masa, to'wan akan gantikan dengan gambar lain..

**Kosa Kata

1.Chak       : Datuk
2.Peghelih  : Perlis

***
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...