Monday, November 19, 2012

Mini 3g Mobile Hotspot : Berbaloi-baloi...

Assalamua'laikum dan selamat sejahtera kepada semua yang membaca..

Seminggu lepas to'wan terjumpa peranti portable hotspot di dalam handset murah to'wan.. Godek punya godek, baru to'wan tahu yang ia berfungsi untuk berkongsi 'packet data connection' atau bahasa mudahnya line internet dari telefon bimbit dengan tablet, laptop, PC atau telefon bimbit yang lain menggunakan wifi..

To'wan cuba pasang dan hubungkan laptop kepadanya dengan wifi.. Hasilnya memang memberansangkan; kelajuan boleh dikira pantas.. Cuma yang tak seronoknya, bila anda memasang peranti ini bateri telefon bimbit anda akan menjadi terlalu panas..

Jadi 4 hari lepas, to'wan pergi ke sebuah syarikat telekomunikasi untuk bertanyakan berkenaan dengan modem internet yang menggunakan fungsi hotpsot wifi ni.. Kebetulan pula syarikat telco ini sedang mengadakan promosi tentangnya beserta dengan pelan paket data..

Setelah diberikan sedikit penerangan beserta ditunjukkan dengan jenis-jenis modem internet yang ditawarkan, to'wan akhirnya memilih yang ini..

Saiznya cuma sebesar modem broadband

Walau dengan pakej yang ditawarkan harga modem internet kat syarikat telco itu semuanya sama tanpa mengira saiz, tapi ada beberapa sebab to'wan buat keputusan untuk pilih yang ini antaranya :

1) Saiznya kecil dan mudah dibawa ke mana-mana..

2) Modem ini menawarkan kelajuan sehingga 21MBps..

3) Untuk menggunakan ia, anda hanya perlu menghubungkan ia ke PC atau laptop menggunakan usb juga boleh dipasang pada soket menggunakan pengecas yang dibekalkan..

4) Selain itu, modem ini turut dibekalkan dengan pengecas kereta bagi membolehkan anda menggunakan internet di dalam kereta..

5) Untuk ciri keselamatan, anda boleh setkan password bagi mengelakkan line internet anda diceroboh oleh orang lain..

Masuk hari ini guna modem 3g mobile hotpsot, secara ikhlasnya to'wan memang berpuas hati.. Dengan purata yang berkongsi menggunakan internat adalah 4 orang kesemuanya, tahap kelajuan internet boleh dikira masih laju; buka youtube pun tak sangkut-sangkut walau hari hujan.. Tapi dengan syarat, kawasan anda mestilah mempuanyai liputan rangkaian 3g walau tidak kuat.. Lagi kuat, lagi bagus...

Memandangkan line internet yang digunakan adalah berbayar, to'wan belum sempat uji keupayaan modem ini menggunakan sim prepaid.. Kena tunggu sampai habis koata penggunaan dulu kot, baru boleh to'wan kongsikan dengan pembaca semua... 
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...