Monday, November 14, 2011

Berbasikal VS Berfixie ...

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera kepada semua yang membaca..

Alhamdulillah baru sampai balik ke rumah setelah mengharungi malam yang MENYERAMKAN dalam hutan (ditugaskan sebagai guru pemerhati untuk kem kepimpinan pelajar)... Huhu

Dalam perjalanan pulang, sempat singgah bersarapan di sebuah kedai dengan seorang teman seperGURUan.. Sambil menikmati roti canai dan secawan kopi, mata galak memerhati kepada orang yang lalu-lalang di jalanraya...

Ramai betul orang yang menjadikan cuti Ahad pada hari ini untuk melakukan aktiviti menyihatkan badan.. Orang dewasa dengan aktiviti berbasikalnya manakala remaja dengan aktiviti berfixienya...

Aku tidak tahu bila aktiviti berfixie mula menjadi minat di kalangan anak remaja kerana semasa aku tinggalkan Malaysia dulu, aktiviti ini belum pun popular.. Ramai yang kata basikal fixie ini bahaya kerana kurang dari segi keselamatannya, hatta adik aku sendiri pernah terlibat dalam kemalangan kecil dengan mereka yang berfixie ini... Entahlah, mungkin anda punya pandangan lain...


Gambar hiasan

Satu saja aku hendak tekankan.. Islam suka bila umatnya sihat dan salah satunya adalah dengan melakukan aktiviti-aktiviti yang menyihatkan badan.. Berbasikal VS berfixie, keduanya-duanya baik untuk tubuh badan.. Cuma dalam keghairahan kita melakukan aktiviti, hal aurat (berpakaian) jangan pula lupa dititik beratkan.. Barulah segala kerja buat kita akan menjadi ibadat dan berpahala... :)

2 comments:

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! said...

fixie tu xde break dan tongkat kan? huhu. Dah la mahal...

Ryo Azhar said...

yessza.fixie bike!ryo dah order dah......nak try naek fixie ke pejabat.hahaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...