Wednesday, February 23, 2011

Si Pemalas & Abu Hanifah


Suatu hari ketika Imam Abu Hanifah Rahimahullah yang sedang berjalan-jalan melalui sebuah rumah yang jendelanya masih terbuka, terdengar olehnya suara orang yang mengeluh dan menangis tersedu-sedu.

Antara keluhannya itu berbunyi,

"Aduhai, alangkah malangnya nasibku ini, agaknya tiada seorang pun yang lebih malang dari nasibku yang celaka ini. Sejak dari pagi lagi belum datang sesuap nasi atau makanan pun di kerongkongku sehingga seluruh badanku menjadi lemah longlai. Oh, di manakah hati yang belas ehsan yang sudi memberi curahan air walaupun setitik..??"

Mendengar keluhan itu, Imam Abu Hanifah berasa kasihan lalu dia pun balik ke rumahnya dan mengambil bungkusan hendak diberikan kepada orang itu. Sebaik sahaja dia sampai ke rumah orang itu, dia terus melemparkan bungkusan yang berisi wang kepada si malang tadi lalu meneruskan perjalanannya.

Dalam pada itu, si malang berasa terkejut setelah mendapati sebuah bungkusan yang tidak diketahui dari mana datangnya, lantas dia tergesa-gesa membukanya.

Setelah dibuka, nyatalah bungkusan itu berisi wang dan secebis kertas yang bertulis,

"Hai manusia, sungguh tidak wajar kamu mengeluh sedemikian itu..!! Kamu tidak pernah atau perlu mengeluh akan tetapi peruntungkanlah nasibmu. Ingatlah kepada kemurahan Allah S.W.T. dan cubalah bermohon kepadaNya dengan bersungguh-sungguh. Jangan suka berputus asa wahai kawan, akan tetapi berusahalah terus..".

Pada keesokan harinya, Imam Abu Hanifah melalui lagi rumah itu dan suara keluhan itu kedengaran lagi,

"Ya Allah Tuhan Yang Maha Belas Kasihan dan Pemurah, sudilah kiranya memberikan kepadaku bungkusan lain seperti kelmarin, sekadar untuk menyenangkan hidupku yang melarat ini. Sungguh, jika Kamu tidak beri, maka akan lebih sengsaralah hidupku...".

Mendengar keluhan itu lagi, maka Abu Hanifah pun lalu melemparkan lagi bungkusan berisi wang dan secebis kertas dari luar jendela itu, lalu dia pun meneruskan perjalanannya. Orang itu terlalu riang sebaik sahaja mendapat bungkusan itu. Lantas terus membukanya.

Seperti dahulu juga, di dalam bungkusan itu tetap ada cebisan kertas lalu dibacanya,

"Hai kawan, bukan begitu cara bermohon, bukan demikian cara berikhtiar dan berusaha. Perbuatan demikian 'malas' namanya. Ia bererti putus asa kepada kebenaran dan kekuasaan Allah. Sungguh tidak redha Tuhan melihat orang pemalas dan putus asa; enggan bekerja untuk keselamatan dirinya..

Jangan..!! Jangan berbuat demikian..!! Hendak senang mesti suka pada bekerja dan berusaha kerana kesenangan itu tidak mungkin datang sendiri tanpa dicari atau diusahakan..

Orang hidup tidak perlu atau disuruh duduk diam tetapi harus bekerja dan berusaha.. Allah tidak akan memeperkenankan permohonan orang yang malas bekerja.. Allah tidak akan mengabulkan doa orang yang berputus asa..

Sebab itu, carilah pekerjaan yang halal untuk kesenangan dirimu. Berikhtiarlah sedapat mungkin dengan pertolongan Allah. InsyaAllah, akan dapat juga pekerjaan itu selama kamu tidak berputus asa.. Nah carilah segera pekerjaan, aku doakan kamu segera berjaya..".

Sebaik sahaja dia selesai membaca surat itu, dia termenung, dia insaf dan sedar akan kemalasannya yang selama ini dia tidak suka berikhtiar dan berusaha.

Pada keesokan harinya, dia pun keluar dari rumahnya untuk mencari pekerjaan. Sejak dari hari itu, sikapnya pun berubah mengikut sunnatullah (peraturan hidup) dan tidak lagi melupai nasihat orang yang memberikan nasihat itu.

Catatan Penulis :

Dalam Islam tiada istilah pengangguran, istilah ini hanya digunakan oleh orang yang berakal sempit. Islam mengajar kita untuk maju ke hadapan dan bukan mengajar kita tersadai di tepi jalan. Dan bagi mereka yang punya 'kelebihan' bantulah mereka yang 'kekurangan'. Bukan sekadar dibantu dengan diberikan wang ringgit, akan tetapi bantulah mereka dengan dibukakan jalan untuk mereka meneruskan kehidupan.

***

2 comments:

EJA said...

syuqran jazilan share this story..heheh
eja jalan2 pagi disini dan link

http://menulisdenganhati.blogspot.com/2011/02/eja-mungkir-janji-show-unic.html

Unknown said...

afwan... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...