Tuesday, March 29, 2011

Ustaz Ni Blogger Kan..??

Salamullahi'alaikum berjumpa lagi kita..

Dalam suasana hujan lebat turun kat kampung aku waktu ni, petang ni aku nak bergebang lagi..

Kisah berlaku pada hari Sabtu yang lalu masa aku jadi urusetia untuk program Leadership Training Camp..

Petang tu lepas asar kami para urusetia anjurkan slot explorace untuk para peserta... Macam biasa para peserta diminta untuk ke check piont yang disediakan sambil menyelesaikan tugasan yang diberikan.. Dan dalam banyak-banyak tugasan tu, salah satunya setiap kumpulan diminta untuk mengambil nama dan tandatangan abang-abang serta kakak-kakak fasi dengan berbekalkan klu [hobi abang dan kakak fasi]...

Pendek ceritanya.. Untuk mendapatkan nama dan tandatangan aku, mereka perlu sampai kepada aku dengan kata kunci [blogger].. Jadi masing-masing kumpulan pakat berjayalah dapat autograf aku.. Hehe Tu pun setelah aku denda dan kenakan mereka... Aku tak buli mereka ok.. Sekadar suruh mereka berzikir, bernasyid ataupun aku ajukan soalan.. Soalan mudah-mudah saja, bukannya PhD punya soalan..

Sampailah giliran ke kumpulan peserta perempuan yang terakhir ni..

Si ketua kumpulan pun kata kat aku, "Ustaz ni bloggerkan..??".

Aku jawab balik, "Tahu mana? Ni mesti kumpulan lain dah bocorkan rahsia..??".

Ketua kumpulan jawab balik, "Bukanlah.. Saya memang pernah masuk blog ustaz..".

Aku pun cuba test dia, "Ha kalau betul kamu masuk blog ustaz, apa dia punya address..??".

"Tak ingatlah ustaz.." katanya sambil ketawa.

Aku cuba test lagi, "Kalau betul kamu masuk blog ustaz, kamu baca apa kat dalam tu..??".

Lalu dengan penuh bersemangat dia pun mulalah bercerita.

"Tajuk dia 'Cinta Suci Si Gadis Yahudi'.. Ustaz tulis dalam tu... Bla..Bla..Bla..".

Mak oi punyalah panjang dia dok bercerita; dari perenggan ke perenggan gitu.. Last-last aku suruh dia berhenti.

"Ok..ok.. Ustaz percaya.. Memandangkan kumpulan kamu ada yang pernah masuk blog ustaz, jadi kamu tidak akan didenda macam kumpulan yang lain.. Dan ustaz bagi hadiah specel punya untuk kamu, kat ruangan nama tu ustaz ganti dengan address blog ustaz, bukannya nama ustaz, boleh..??".

"Boleh ustaz..!!" jawab satu kumpulan serentak.

Entri tu korang boleh baca kat sini : Cinta Suci Si Gadis Yahudi

Bila kumpulan tu berlalu pergi, aku pun dok monolog seorang diri..

"Nasib baik dia baca entri aku yang ilmiah, dibuatnya dia baca entri-entri yang aku dok merapu dalam blog aku tu, naya punya kes.. Mesti dia akan kata macam ni lebih kurang, 'Ustaz ni tengok kat depan serius ja, tak tahu pula ustaz ni jenis kaki merapu juga'...".

Haha.. Pengajaran yang aku dapat, blog kita ni senantiasa akan diziarahi oleh orang-orang yang kita tak sangka-sangka..

Juga mai aku nak pesan kat para blogger juga untuk diri aku sendiri; tak kira lelaki @ perempuan, sebelum kita nak tulis sesuatu kat blog kita ni, fikirkan dulu positif dan negatifnya..

Percaya atau tidak kalau aku kata, satu hari hari nanti bila korang blogger lelaki pi rumah bakal mentua tiba-tiba kena tanya macam ni,

"Dengar kata kamu ni blogger. Pak cik baca dalam blog kamu, kamu dok tulis benda yang apa-apa ntah.. Macam orang tak berpendidikan dan berakhlak.. Macam mana nak jaga anak pak cik bila dah kahwin nanti..??".

Perghh... Lagu mana rasa kena aju soalan menikam kalbu ni..??

Yang blogger perempuan pula, bila pi rumah bakal mentua kena tanya macam ni,

"Setahu mak cik kamu ni ada blog.. Dalam blog tu kamu dok cerita macam-macam pasal diri kamu.. Seolah-olah dok buka aib diri sendiri.. Kalau dah kahwin dengan anak mak cik nanti, mesti satu dunia pakat tahu rahsia rumahtangga luar dan dalam bukan..??".

Ha.. Blogger perempuan, lagu mana rasa dapat soalan temuduga ni..??

Dunia hari ni canggih chek oii.. Nenek umur 70 tahun pun pandai berfacebook.. Huhu

Jadi, pakat-pakat fikirlah buruk dan baiknya dengan akal sempurna yang Allah Taala kurniakan tu..

P/S : Video Leadership Training Camp (sini)

***

7 comments:

EJA said...

betul tu towan ek silap ustaz..hehe kita kne rajin ziarah blog2 org lain..amboi..towan buli mereka naaa..towan ni kejam tau..heheheh

to'wan said...

Bukan membuli tapi mendera..opps

Bukanlah sekadar beramah-mesra saja tu.. Huhu

EJA said...

iyeke ni..wah tgk td peserta tu ramai yg cun2 x da yg berkenan dihati ke towan..hehehe saja je sakat towan..tp td tgk video tu bestla towan..awat x ajak eja serta sekali..tu lagu kumpulan apa ye towan?

to'wan said...

Aik ke situ pula cik eja ni.. Erm tak dak maknanya.. Semua sebaya adik2 to'wan saja.. Lagi 1 kalau cik eja nak tahu, depa panggil ustaz tu pasal dulu to'wan pernah jadi guru depa sebelum pi yaman..hukhuk

Lagu kumpulan brothers-selamat berjuang

EJA said...

ala eja saja ja sakat towan..eja tau depa tu bdk sek lg ..heeheh oh yeke ohh x sangaka towan ni pernah mengajar..heheh ti blh la tlg ajar eja bab agama ni,.mana yg kurang pasti eja blh la rujuk towan naa..heheh syuqran towan g tau lagu tu :)

to'wan said...

InsyaAllah..

Erm nak suh to'wan ngajar secara umum ka khusus..?? hukhuk..

Afwan... :)

Fatin Aamily said...

. . , ehem2x macam kenal jerk owunk yunk ustaz maksudkan tu , . . hehehe . . , nseb bek saya penah msuk blog ustaz klu ta . . , kena buli la jwb nye . . ,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...