Sunday, April 3, 2011

Bila Atukku Yang Berusia 90 Tahun Belajar Memandu..

Assalamu'alaikum semua..

Hari ni seharian aku sedikit kesibukan.. Pi sana.. Pi sini.. Jadi tiada masa nak update blog.. Hehe

Malam ni nak cerita pasal atuk sebelah mak aku ni..

Al-kisahnya..

Petang tadi dia suruh aku ajar dia bawa kereta.. Atuk aku ni masa muda-muda dulu bukan tak pandai bawa, cuma bila mai tua ni saja yang dah tak pernah pegang stereng langsung.. Kuikui..

Lalu berlakulah satu sesi pengajaran pemanduan dengan tunjuk ajar daripada seorang jurulatih tak bertauliah iaitu diri aku sendiri.. Kereta latihan.. Sebuah kancil bergear automatik.. Dan tempat latihan.. Sebuah taman perumahan.. Ngee..

Mak ai.. Sugguh aku tak tipu.. Peluh jantan mula menitik tak berhenti-henti membasahi tubuh sampai stereng kereta tu beralih tangan kepada aku kembali..

Pasal pa..??

Mestilah aku cuak chek oi.. Kalau kereta jurulatih bertauliah bawah kaki dia tu ada brek kecemasan.. Kereta jurulatih tak bertauliah mana ada... Haha

Apa-apa pun alhamdulillah tiada kejadian tak diingini berlaku.. Kereta tak terbabas masuk longkang.. Juga kereta tidak melanggar benda-benda yang tak sepatutnya.. Aku tabiklah dengan atuk aku yang sorang ni.. Huhu

Sedikit info tentang atuk aku ni..

Umur dia dah lebih 90 tahun.. Tapi alhamdulillah tubuh badan masih sihat... Masih mampu ke sana sini menaiki motorsikal seorang diri.. Cuma kadang-kadang tu memang aku risau jugalah akan keselamatan dia.. Orang cakap malang tak berbau.. Takut terjadi apa-apa pada dia kat tengah jalan.. Orang tua-tua kan..??

Masa muda-muda dulu macam-macam kerja atuk aku buat.. Cuma bila dah berusia ni, dia jadi bomoh perubatan tradisional full time.. Nak jadi bomoh, terlebih dahulu diri sendiri mesti sihat walafiat kan..??

Nak tahu rahsia tubuh badan dia masih gagah walaupun dah berusia..??

Ok.. Yang ni insyaAllah aku kongsikan pada coretan yang akan datang jika berkesempatan..

Aku pun dah start jaga tubuh badan aku sekarang ni dengan petua-petua yang atuk aku berikan.. Tak maulah bila baru nak menjejak usia 30 tahun, macam-macam penyakit dah yang melekat kat tubuh.. Mencegah lebih baik daripada mengubat bukan..??

Nak tengok wajah atuk aku tu..??

Korang pandanglah gambar profil blog aku ni, itulah wajah atuk tersayang aku... :)

Sekadar tu dulu coretan aku pada malam ni, moga ketemu lagi...

***

9 comments:

EJA said...

wah baguih la atok towan ni masih bersemangat nak belajaq bawa keta..eja pun ada lesen tp bawak keta x terer mana ti towan tlg jadi cikgu memandu eja jgk naa..hehehe

Mar said...

wah dastlah,.tabik kat tokwan.moga panjang umurnya...

to'wan said...

>> eja : hehe.. kalau cik eja nak to'wan jadi cikgu memandu, kena caslah cikit... ;)

>> mar : AMIN.... :)

hasrul hassan said...

Salam.
Hebat ... :)

to'wan said...

>> hasrul hassan : wassalam.. apa yang hebat tuan..?? :)

EJA said...

ala dgn eja pun kne cas jgk ke towan..ok la berapa towan??hehehe eja belanja ayaq kosong jela ye towan..hehe

to'wan said...

>> eja : ayaq kosong mana cukup..?? paling kurang nasi ayam dua pinggan.. milo ais 1 jag.. haha

EJA said...

ehemmmmm ehemmmmmm amboi towan..tp x pa la towan punya pasai eja menurut nasi ayam pun nasi ayam la..milo eja bg 2 jag...dgn syarat ajar eja sampai jd terer naaa...blh..hehe

to'wan said...

>> eja : kena air milo 2 jag kembung la perut.. he :D insyaAllah.. to'wan xajaq pun kalau diri sendiri rajin, lama2 terror la tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...