Thursday, April 28, 2011

SANTAI BEN ASHAARI :KENAPA AKU SEORANG BLOGGER

Assalamu'alaikum dan selamat petang..

Semalam sebelum lelapkan mata, sambil dok perhati blog sendiri tiba-tiba saja rasa rindu menerpa terhadap penulisanku yang berbentuk ilmiah kat blog ni.. Ya, dah lama aku tidak menulis entri sebegitu.. Sekarang, entriku kebanyakkannya dalam bentuk penceritaan; lebih bersifat santai..

Dan perasaan itu aku bawa sehingga ke hari ini.. Jadi cadangku, masuk bulan Mei nanti aku nak kembali menulis entri-entri yang lebih bersifat ilmiah.. Sekurangnya, sebagai satu percubaan untuk menguji trafik harian ke blog ini dengan entri sebegitu...

Singgah kat blog Ben Ashaari tadi, dia buat segmen lagi.. Satu segmen ringkas, serta sedikit berlainan dari kebiasaan..

Berlainan yang bagaimana..??

Sila ke (SINI) jika berminat nak tahu..

Erm.. Aku pun teringin gak nak join segmen ni.. Memandangkan untuk segmen ini, Bro Ben berkehendakkan kelainan, apa kata aku join segmen ini dengan penulisan sedikit ilmiah..??

Ni dah kira kelainan juga la kan, juga sebagai latihan untukku sendiri memandangkan dah lama tak buat entri-entri berbentuk ilimiah.. Cewaah perasan jer lebih.. Huhu

Header Tuan Empunya Segmen



TAJUK : SANTAI BEN ASHAARI :KENAPA AKU SEORANG BLOGGER

Karangan berdasarkan tajuk dan TIDAK LEBIH 100 patah perkataan ..

Nabi sebut dalam sebuah hadis yang bermaksud, "Sampaikanlah daripadaku walaupun hanya sepotong ayat.."

Imam Ibnu Qayyim al-Jauzi Rahimahullah pula ketika ditanya akan ilmu yang bermanfaat, lalu beliau menjawab,

"Ilmu yang bermanfaat itu terbahagi kepada dua jenis iaitu: 1- Ilmu berkenaan agama (Islam) 2- Ilmu yang membawa kita kepada mengenal dan bertaqwa kepada Allah S.W.T...".

Jadi kenapa aku seorang blogger..??

Aku seorang blogger kerana ini pilihan diriku sendiri.. Setiap daripada kita Allah dah tetapkan qada' dan qadarnya, tetapi setiap kita juga diberi ikhtiyar (pilihan) untuk memilih yang baik juga buruk untuk diri sendiri..

Aku seorang blogger kerana aku hendak beramal dengan sabda junjungan mulia Muhammad S.A.W sebagaimana maksud hadis di atas..

Aku seorang blogger kerana hendak mencari juga menyebar ilmu yang bermanfaat melalui dunia blog ini..

Jika ramai sainstis barat yang masuk Islam dek kerana mereka bertemu wujudnya Allah disebalik teori serta kajian mereka sendiri, salahkah jika aku katakan bahawa dengan menjadi seorang blogger, diri aku sendiri serta orang lainnya boleh menjadi insan bertaqwa serta mengenal Tuhan jika betul caranya..??

Inilah maksud kata-kata Imam Ibnu Qayyim Al-Jauzi untuk ilmu yang bermanfaat jenis yang kedua...

Sabda Nabi S.A.W lagi yang maksudnya,

"Setiap kamu adalah pemimpin, dan setiap kamu pasti akan dipersoalkan (di akhirat) tentang apa yang dipimpinnya.."

Bila berblog, pasti punya pengikut @ pembaca.. Jadi bila salah ajaran kita @ kita mengajak orang melakukan kemaksiatan kepada Khaliq (Pencipta) , agak-agak Allah akan persoalkan @ tidak apa yang sudah dilakukan dengan kita menjadi seorang blogger di akhirat kelak..??

Sekadar renungan bersama untuk diri sendiri dan mereka yang membaca entri ini...

Wallahua'lam..

P/S : Terlebih sudah 100 patah perkataan :)

***

9 comments:

Haris Kaito said...

datang dari blog abg Ben... :)
kalau sudi singgah la balik...
follow lebih baik...he3...

JOM TERJAH SINI

to'wan said...

>> haris kaito : 10Q singgah sini.. On d way nak pi blog anda juga.. :)

bLeED_DrumMeRz said...

sayer pun jain segmen ne jgk!! tgk kat cne..hehe...

http://www.benashaari.com/2011/04/segmen-kenapa-aku-seorang-blogger.html

farysa allyssa said...

hoyeahhh. datang lawt dari segmen abang ben
good luck and mai la ke blog. jadi followed pon baik. kene rajin2 tao :)

Nini D.. said...

den dtg jongah! :)

Syuxer said...

ini ayat power bro..:)..aku sendiri suka baca..

Pemuda Haparan said...

terjah sini..sje nak tau knp awk jd seorang blogger..huhu..
Ade masa terjah la balik..

http://zonesaye.blogspot.com/2011/04/santai-ben-ashaari-kenapa-aku-seorang.html

p/s: setuju...keep blogging ok..

Lulu caldina said...

Apa pun alasannya, semoga kita semua berjaya menjadi seorang blogger yang pemes amos..ekeke

Sal Saari said...

semoga terus maju jaya dlm dunia blog ni..
intai2lah sy..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...