Sunday, April 3, 2011

Sebelum Terlambat, Berpantanglah Wahai Kaum Ibu..

Assalamu'alaikum dan selamat malam semua..

"Bila kita ikhlas memberi, Tuhan akan kurniakan sesuatu yang kita sendiri tidak sangka-sangka"..

Ni hikmah tersurat dan tersirat yang aku dapat dalam segmen Ben Ashaari yang aku join tengahari tadi.. Walau niat asal aku join segmen semata-mata nak tolong promote blog rakan-rakan blogger.. Tapi alhamdulillah follower blog aku pun turut bertambah meskipun tak banyak.. Nak baca, entri tu kat (sini)..

Ok.. Terus saja ke tajuk entri yang aku tulis untuk malam ni..

Petang kelmarin ke rumah seorang teman.. Sejak balik Malaysia, ni baru berkesempatan nak jumpa dia.. Kat rumah dia kelmarin, mak dia pun bukalah cerita..

Menurut cerita mak kawan aku ni, kelmarin dulu seorang jiran dia dimasukkan ke hospital akibat koma.. Punca dia, seorang ibu baru lepas bersalin terlanggar pantang.. Mula-mula kena kancing gigi, kemudian rebah lepas tu terus koma..

Uishh.. Dahsyat sungguh penangan orang yang baru lepas bersalin bila langgar pantang yer..??

Balik rumah, aku story balik cerita mak kawan aku ni kat mak aku.. Lalu mak aku pula buka cerita.. Mau tak mau kena pasang telinga dengarlah walau masa tu jam dah 2 pagi.. Yang aku ni pun, tu la sapa suruh pandai-pandai buka cerita.. Huhu

Dalam dok melayan cerita mak aku ni.. Sambil banyak jugalah petua orang tua-tua yang dia kongsi dengan aku semalam.. Tiba-tiba dia sebut cerita dulu-dulu, iaitu selepas 4 bulan aku lahir kat dunia ni..

Mak aku kata, "Masa angah umur 4 bulan, mak tiba-tiba sakit.. Lepas tok bidan mai check, rupa-rupanya batu meroyan lari dari tempat dia.. Ni dalam mak dok berjaga-jaga dan berpantang masa lahirkan angah.. Tapi Allah nak bagi juga sakit.."

Batu meroyan tu apa..??

Entahlah.. Aku pun tak tau juga.. Koranglah tanyalah kaum ibu.. Tidak pun tanya tok bidan @ doktor sakit puan..

Output serta input berguna yang aku dapat daripada cerita mak aku dan cerita mak kawan aku semalam..

Orang baru lepas bersalin ni kenalah jaga kesihatan diri dia.. Apa salahnya tahan sekejap selera nak makan macam-macam tu masa masih dalam pantang..?? Orang tua-tua cakap seeloknya, 100 hari lepas bersalin baru boleh nak makan macam-macam.. Juga nak bersama si suami kembali..

Cuba fikir jika tiba-tiba berlaku macam kisah jiran mak kawan aku ni..

Satu, sudahlah anak tu baru saja lahir.. Dibuatnya tak mau menyusu botol juga menyusu dengan orang lain masa si ibu tengah koma, tidakkah menganiaya si baby tu..??

Kedua, orang bila tengah koma peluang dia nak hidup @ mati. 50:50.. Jika dah tertulis Allah lebih sayangkan si ibu, agak-agaknya bagaimana kehidupan seharian si suami juga anak-anaknya yang lain di kemudian hari..?? Mengertikah si anak yang masih kecil bahawa mak dia dah tiada kat dunia ni..??

Lebih baik berjaga sebelum kena.. Walau kesan kita tak berpantang tu tidak terkesan pada hari ni, mungkin bila umur dah menjangkau sedikit baru kita akan terasa kesannya..



Jadi pesanan aku kepada kaum-kaum ibu, terutama kepada ibu-ibu yang usianya masih muda,

"Sebelum Terlambat, Berpantanglah Wahai Kaum Ibu.."

***

6 comments:

cEmpAkA BirU said...

good info..

Berpantang memang penting =)

EJA said...

towan: suka entry towan ni credit utk towan..towan nanti klu eja dah kawen.bersalin nti eja pun nk berpantang jgkla..PANTANG JUMPA..heeheh xblh nak kawal nafsu mkn ni..esh camnela nanti klu pantang..oh ye cite batu meroyan tu eja ada prnh dgr mak cerita..mak ckp batu meroyan tu org ppuan mgg kne jaga elok2 takut ti dpt penyakit meroyan..hehehe(maaf byk coretan ku disini)

to'wan said...

>> eja : awat pulak kredit utk to'wan..??

EJA said...

towan credit sbb towan dah buat entry yg baguih..:)

to'wan said...

>> eja : owh..syukran ;)

Anonymous said...

agak2nye...Omputih pas bersalin ada berpantang jugak ke aaa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...